Houtleeft, passie voor hout!

Embracing Nature

Print  Sitemap

Houtsoort: Amerikaans Essen

Herkomst en duurzaamheid
Amerikaans Essen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen en toepassingen als Europees Essen. Essen staat bekend om zijn taaiheid. Vaak is men ten onrechte van mening dat het bruine hout minder taai is dan het witte. Van groter belang voor de taaiheid is de groeiringbreedte bij deze ringporige houtsoort. Van snel gegroeid hout met brede groeiringen bestaat het grootste oppervlak van de doorsnede uit vezelweefsel. Bij langzaam gegroeid hout met smalle groeiringen is het percentage vezelweefsel veel kleiner. Essen met brede groeiringen is daarom veel sterker en taaier dan Essen met smalle groeiringen. De sterkte van Essen is op zijn gunstigst wanneer de groeiringen een breedte van gemiddeld 2,5 tot 4 mm hebben

Uiterlijk en kenmerken
Het hout dat wij voornamelijk gebruiken van Essen is het zeer brede spint waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank Essen op den duur geler van kleur. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf een leeftijd van circa 60 jaar of ouder voorkomt, is bruin. Door het grillige verloop van de kern komt bruin/wit gestreept of gevlamd hout voor, dat met de naam olijfEssen wordt aangeduid.

Diktematen
Houtleeft levert Amerikaans Essen onder andere in de volgende diktematen: 26 / 33 / 40 / 52 mm.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Lengtematen
Houtleeft levert Amerikaans Essen onder andere in de volgende lengtematen: 2,15 / 2,45 / 2,75 / 3,05 / 3,35 / 3,65 / 4,00 / 4,3 / 4,6 / 4,9 m. Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Hoeveelheden
Houtleeft levert Amerikaans Essen in zowel kleine als grote hoeveelheden in bundels van 2, 4, 6 en 8 lagen. Amerikaans Essen is leverbaar in geschaafd fijnhout, ruw onbewerkt hout en houten producten. Bereken zelf uw hoeveelheden en lees hoe u eenvoudig de door u gewenste hoeveelheden kunt samenstellen.

Verwerking
Amerikaans Essen is goed te verwerken. Bij Essen met een hoge volumieke massa wordt voorboren aanbevolen.

Kwaliteiten
Houtleeft levert al haar houtsoorten in verschillende kwaliteiten. Hout is een natuurproduct en daarom nooit hetzelfde. Iedere boom is tenslotte uniek en dat maakt iedere houten plank anders. Hout kenmerkt zich door een diversiteit aan tekeningen en kleuren. Zo zijn er planken te koop welke helemaal ‘foutvrij' zijn, maar hebben wij ook planken met mooie tekeningen of kwasten voor een robuuster uiterlijk. Een speciale tekening of kleur in het hout maakt houtsoorten gewild terwijl andere houtsoorten juist populair zijn vanwege hun consistente en harmonieuze uiterlijk. Door een afwijkende groei van de nerf, of de groei van takken aan de stam, komen afwijkende tekeningen voor. Dit zorgt ervoor dat planken zogenaamde kwasten of een gekleurde kern hebben. Dit verschilt per houtsoort.
De kleur van een houtsoort kan, afhankelijk van de groei-omstandigheden, verschillen vertonen tussen verschillende bomen binnen dezelfde soort. Er zijn zelfs kleurverschillen mogelijk binnen een boom. Onder de invloed van de zon en zuurstof kunnen planken verkleuren. Daarnaast verkleuren de meeste houtsoorten bij het afwerken. Een afwerking met olie of lak maakt een houten plank dieper van kleur.

Bent u op zoek naar hout voor een bepaalde toepassing? Laat u dan goed informeren door onze medewerkers. De sterkte van het hout is in veel gevallen erg belangrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan hout voor trappen. Trappen moeten gemaakt worden van zeer sterke en taaie houtsoorten. Voor het gebruik van hout bij vloeren is het belangrijk dat hout niet teveel werkt onder de invloed van temperatuursverschillen.

Wilt u precies weten welke houtsoort in wat voor soort kwaliteit beschikbaar is, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende kwaliteiten van onze houtsoorten. U bent ook welkom in onze showroom Loods 8 in Rucphen om de houtsoorten te bekijken en zelf te selecteren. Neem voor meer informatie over de verschillende kwaliteiten van Amerikaans Essen en andere houtsoorten en specialiteiten contact met ons op.

Producten
Panelen

Toepassingen
• Sportartikelen
• Roeiriemen en roerpennen
Tafelbladen
Meubelen
Gereedschappen
Vloerdelen, parket
Beeldhouw-, draai- en snijwerk
Muziekinstrumenten
• Bogen
Trappen
Kozijnen, ramen en deuren
Lijstwerk
• Speelgoed

Houthandel Houtleeft

Bosstraat 46C
4704 RL Roosendaal
T 0165-34 00 81
E info@houtleeft.nl