Houtleeft, passie voor hout!

Embracing Nature

Print  Sitemap

Houtsoort: Amerikaans Wit Eiken

Herkomst en duurzaamheid
Amerikaans Wit Eiken wordt door Houtleeft geïmporteerd uit de Verenigde Staten.
Het beste Amerikaans Wit Eiken groeit, afhankelijk van de soort, voornamelijk in de oostelijke helft van Noord-Amerika en in zuidoost Canada. Afhankelijk van de groeiomstandigheden wordt de boom 25-38 m hoog en krijgt een takvrije stam van 12 tot15 meter met een diameter van 0,9 tot maximaal 1,6 meter.

Uiterlijk en kenmerken
Kwartiers gezaagd hout (hout in radiale richting gezaagd) vertoont karakteristieke glanzende "spiegels", veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren naar gelang de groeicondities. Het kernhout is bleek geelbruin tot middelbruin. Het spint is bijna wit. De draad is meestal recht en de weefselstructuur is matig grof tot grof.

Diktematen
Houtleeft levert Amerikaans Wit Eiken onder andere in de volgende diktematen: 26 / 40 / 52 mm.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Houtleeft levert Europees Beuken onder andere in de volgende lengtematen: 2,15 / 2,45 / 2,75 / 3,05 / 3,35 / 3,65 / 4,00 m. Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Hoeveelheden
Houtleeft levert Amerikaans Wit Eiken in zowel grote als kleine hoeveelheden in bundels van 2, 4, 6 en 8 lagen. Amerikaans Wit Eiken is leverbaar in geschaafd fijnhout, ruw onbewerkt hout en houten producten. Bereken zelf uw hoeveelheden en lees hoe u eenvoudig de door u gewenste hoeveelheden kunt samenstellen.

Verwerking
Amerikaans Wit Eiken uit het Appalachian-gebied is meestal langzaam gegroeid en produceert vrij licht, mild te bewerken hout. Eiken uit de zuidelijke staten groeit snel, heeft dus brede groeiringen en levert harder en taaier hout dat wat moeilijker te bewerken is. Het laat zich, zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap, vrij goed verwerken. Voorboren wordt aangeraden.

Kwaliteiten
Houtleeft levert al haar houtsoorten in verschillende kwaliteiten. Hout is een natuurproduct en daarom nooit hetzelfde. Iedere boom is tenslotte uniek en dat maakt iedere houten plank anders. Hout kenmerkt zich door een diversiteit aan tekeningen en kleuren. Zo zijn er planken te koop welke helemaal ‘foutvrij' zijn, maar hebben wij ook planken met mooie tekeningen of kwasten voor een robuuster uiterlijk. Een speciale tekening of kleur in het hout maakt houtsoorten gewild terwijl andere houtsoorten juist populair zijn vanwege hun consistente en harmonieuze uiterlijk. Door een afwijkende groei van de nerf, of de groei van takken aan de stam, komen afwijkende tekeningen voor. Dit zorgt ervoor dat planken zogenaamde kwasten of een gekleurde kern hebben. Dit verschilt per houtsoort.
De kleur van een houtsoort kan, afhankelijk van de groei-omstandigheden, verschillen vertonen tussen verschillende bomen binnen dezelfde soort. Er zijn zelfs kleurverschillen mogelijk binnen een boom. Onder de invloed van de zon en zuurstof kunnen planken verkleuren. Daarnaast verkleuren de meeste houtsoorten bij het afwerken. Een afwerking met olie of lak maakt een houten plank dieper van kleur.

Bent u op zoek naar hout voor een bepaalde toepassing? Laat u dan goed informeren door onze medewerkers. De sterkte van het hout is in veel gevallen erg belangrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan hout voor trappen. Trappen moeten gemaakt worden van zeer sterke en taaie houtsoorten. Voor het gebruik van hout bij vloeren is het belangrijk dat hout niet teveel werkt onder de invloed van temperatuursverschillen.

Wilt u precies weten welke houtsoort in wat voor soort kwaliteit beschikbaar is, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende kwaliteiten van onze houtsoorten. U bent ook welkom in onze showroom Loods 8 in Rucphen om de houtsoorten te bekijken en zelf te selecteren. Neem voor meer informatie over de verschillende kwaliteiten van Amerikaans Wit Eiken en andere houtsoorten en specialiteiten contact met ons op.

Producten
Panelen op aanvraag

Toepassingen
Geveltimmerwerk
• Scheepshuiden
Constructiehout
• Vaten
Tafelbladen
Meubelen
Gereedschappen
Vloerdelen, parket
Beeldhouw-, draai- en snijwerk
Muziekinstrumenten
Constructie
Trappen
Kozijnen, ramen en deuren
Lijstwerk
• Speelgoed

Houthandel Houtleeft

Bosstraat 46C
4704 RL Roosendaal
T 0165-34 00 81
E info@houtleeft.nl