Houtleeft, passie voor hout!

Embracing Nature

Print  Sitemap

Houtsoort: Europees Essen

Herkomst en duurzaamheid
Essen voeren we voornamelijk aan vanuit Frankrijk en Duitsland. De houtsoort staat bekend om zijn taaiheid. De sterkte van Essen is op zijn gunstigst wanneer de groeiringen een breedte van gemiddeld 2,5 tot 4 mm hebben. Essen kan soms wortelknollen vormen, waarvan het hout vaak gedeeltelijk donker is verkleurd. Het fineer hiervan heeft een fraai licht-donker kleurcontrast.

Uiterlijk en kenmerken
Het zeer brede spint van Essen wordt het meest gebruikt. De kleur hiervan varieert van wit tot geelachtig. Blank Essen wordt op den duur geler van kleur als het aan het licht blootgesteld wordt. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf circa 60 jaar voorkomt, is bruin. Essen heeft een rechte en soms golvende draad en een grove weefselstructuur.

Diktematen
Houtleeft levert Europees Essen onder andere in de volgende diktematen: 27 / 35 / 40 / 52 mm.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Lengtematen
Houtleeft levert Europees Essen onder andere in de volgende lengtematen: 1,80 tot en met 4,0 m.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Hoeveelheden
Houtleeft levert Europees Essen in zowel grote als kleine hoeveelheden in bundels van 2, 4, 6 en 8 lagen. Europees Essen is leverbaar in geschaafd fijnhout, ruw onbewerkt hout en houten producten. Bereken zelf uw hoeveelheden en lees hoe u eenvoudig de door u gewenste hoeveelheden kunt samenstellen. Link naar hoeveelheden pagina

Verwerking
Zowel met de hand als machinaal is deze houtsoort goed te bewerken en gemakkelijk te doorboren. Om de blanke kleur te behouden, moet Essen op maximaal 60ºC kunstmatig worden gedroogd.

Kwaliteiten
Houtleeft levert al haar houtsoorten in verschillende kwaliteiten. Hout is een natuurproduct en daarom nooit hetzelfde. Iedere boom is tenslotte uniek en dat maakt iedere houten plank anders. Hout kenmerkt zich door een diversiteit aan tekeningen en kleuren. Zo zijn er planken te koop welke helemaal ‘foutvrij' zijn, maar hebben wij ook planken met mooie tekeningen of kwasten voor een robuuster uiterlijk. Een speciale tekening of kleur in het hout maakt houtsoorten gewild terwijl andere houtsoorten juist populair zijn vanwege hun consistente en harmonieuze uiterlijk. Door een afwijkende groei van de nerf, of de groei van takken aan de stam, komen afwijkende tekeningen voor. Dit zorgt ervoor dat planken zogenaamde kwasten of een gekleurde kern hebben. Dit verschilt per houtsoort.
De kleur van een houtsoort kan, afhankelijk van de groei-omstandigheden, verschillen vertonen tussen verschillende bomen binnen dezelfde soort. Er zijn zelfs kleurverschillen mogelijk binnen een boom. Onder de invloed van de zon en zuurstof kunnen planken verkleuren. Daarnaast verkleuren de meeste houtsoorten bij het afwerken. Een afwerking met olie of lak maakt een houten plank dieper van kleur.

Bent u op zoek naar hout voor een bepaalde toepassing? Laat u dan goed informeren door onze medewerkers. De sterkte van het hout is in veel gevallen erg belangrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan hout voor trappen. Trappen moeten gemaakt worden van zeer sterke en taaie houtsoorten. Voor het gebruik van hout bij vloeren is het belangrijk dat hout niet teveel werkt onder de invloed van temperatuursverschillen.

Wilt u precies weten welke houtsoort in wat voor soort kwaliteit beschikbaar is, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende kwaliteiten van onze houtsoorten. U bent ook welkom in onze showroom Loods 8 in Rucphen om de houtsoorten te bekijken en zelf te selecteren.
Neem voor meer informatie over de verschillende kwaliteiten van Europees Essen en andere houtsoorten en specialiteiten contact met ons op.

Producten
Panelen
• Verlijmde elementen

Toepassingen
• Betimmering
• Laddersporten
• Sportartikelen
Tafelbladen
Meubelen
Gereedschappen
Vloerdelen, parket
Beeldhouw-, draai- en snijwerk
Muziekinstrumenten
• Bogen
Trappen
Kozijnen, ramen en deuren
Lijstwerk
• Speelgoed

Houthandel Houtleeft

Bosstraat 46C
4704 RL Roosendaal
T 0165-34 00 81
E info@houtleeft.nl