Houtleeft, passie voor hout!

Embracing Nature

Print  Sitemap

Houtsoort: Hard Maple (Esdoorn)

Herkomst en duurzaamheid
Hard Maple wordt door Houtleeft geïmporteerd uit de Verenigde Staten en Canada. De afmetingen zijn sterk afhankelijk van de groeiplaats en de bodemgesteldheid. Normaal wordt de boom 20-25 m hoog (maximaal 30 m) en kan hij een diameter van 1,50 m bereiken. Hard Maple kan een hoogte bereiken van 40 m met een 20 m lange takvrije stam.

Uiterlijk en kenmerken
Hard Maple is een fraaie blanke houtsoort met een witte tot crèmeachtige kleur. In daglicht verkleurt Hard Maple naar lichtgeel. Speciale vernissoorten en/of bleekmiddelen kunnen dit tegengaan. Het hout heeft een overwegend gelijkmatige structuur. Kenmerkend zijn de kleine spiegeltjes op het kwartierse vlak (hout in radiale richting gezaagd) en de enigszins zijdeachtige glans. Esdoorn hout heeft een rechte draad en een fijne weefselstructuur.

Diktematen
Houtleeft levert Hard Maple onder andere in de volgende diktematen: 26 / 33 / 40 / 52 mm.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Lengtematen
Houtleeft levert Hard Maple onder andere in de volgende lengtematen: 1,85 / 2,15 / 2,45 / 2,75 / 3,05 / 3,35 / 3,65/ 4,00 / 4,3 / 4,6 / 4,9 m. Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Hoeveelheden
Houtleeft levert Hard Maple in zowel grote als kleine hoeveelheden in bundels van 2, 4, 6 en 8 lagen. Hard Maple is leverbaar in geschaafd fijnhout, ruw onbewerkt hout en houten producten. Bereken zelf uw hoeveelheden en lees hoe u eenvoudig de door u gewenste hoeveelheden kunt samenstellen.

Verwerking
Hard Maple is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Bij machinaal bewerken dient men rekening te houden met de voorkomende golvende draad.

Kwaliteiten
Houtleeft levert al haar houtsoorten in verschillende kwaliteiten. Hout is een natuurproduct en daarom nooit hetzelfde. Iedere boom is tenslotte uniek en dat maakt iedere houten plank anders. Hout kenmerkt zich door een diversiteit aan tekeningen en kleuren. Zo zijn er planken te koop welke helemaal ‘foutvrij' zijn, maar hebben wij ook planken met mooie tekeningen of kwasten voor een robuuster uiterlijk. Een speciale tekening of kleur in het hout maakt houtsoorten gewild terwijl andere houtsoorten juist populair zijn vanwege hun consistente en harmonieuze uiterlijk. Door een afwijkende groei van de nerf, of de groei van takken aan de stam, komen afwijkende tekeningen voor. Dit zorgt ervoor dat planken zogenaamde kwasten of een gekleurde kern hebben. Dit verschilt per houtsoort.
De kleur van een houtsoort kan, afhankelijk van de groei-omstandigheden, verschillen vertonen tussen verschillende bomen binnen dezelfde soort. Er zijn zelfs kleurverschillen mogelijk binnen een boom. Onder de invloed van de zon en zuurstof kunnen planken verkleuren. Daarnaast verkleuren de meeste houtsoorten bij het afwerken. Een afwerking met olie of lak maakt een houten plank dieper van kleur.

Bent u op zoek naar hout voor een bepaalde toepassing?
Laat u dan goed informeren door onze medewerkers. De sterkte van het hout is in veel gevallen erg belangrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan hout voor trappen. Trappen moeten gemaakt worden van zeer sterke en taaie houtsoorten. Voor het gebruik van hout bij vloeren is het belangrijk dat hout niet teveel werkt onder de invloed van temperatuursverschillen.

Wilt u precies weten welke houtsoort in wat voor soort kwaliteit beschikbaar is, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende kwaliteiten van onze houtsoorten. U bent ook welkom in onze showroom Loods 8 in Rucphen om de houtsoorten te bekijken en zelf te selecteren. Neem voor meer informatie over de verschillende kwaliteiten van Hard Maple en andere houtsoorten en specialiteiten contact met ons op.

Producten
Meubelpanelen
• Verlijmde panelen en elementen

Toepassingen
• Betimmering
• Sportvloeren
Tafelbladen
Meubelen
Gereedschappen
Vloerdelen, parket
Beeldhouw-, draai- en snijwerk
Muziekinstrumenten
• Bogen
Trappen
Kozijnen, ramen en deuren
Lijstwerk
• Speelgoed

Houthandel Houtleeft

Bosstraat 46C
4704 RL Roosendaal
T 0165-34 00 81
E info@houtleeft.nl