Houtleeft, passie voor hout!

Embracing Nature

Print  Sitemap

Houtsoort: Zuid- en Noord Amerikaans Noten

Herkomst en duurzaamheid
Noten importeren we uit Noord- en Zuid-Amerika. Blauwzwarte verkleuringen ontstaan als Noten onder vochtige omstandigheden met ijzer in contact komt. In sommige landen wordt het door versneld drogen donkerder geworden spinthout met het kernhout samen verwerkt.

Uiterlijk en kenmerken
Zuid-Amerikaans Noten is donkerbruin en warm van kleur. De kleurverschillen zijn minder groot dan bij Europees Noten. Het spint is witachtig. Tussen spint en kernhout kan vaak een zone overgangshout voorkomen die lichter is dan het kernhout. De kleur van Europees Noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Inlands, Duits en Oostenrijks Noten is meestal nogal grauw. Frans en Zwitsers Noten is mooier, terwijl Spaans, Italiaans en ook het Noten van de Balkan nog weer fraaier is. Het allermooiste van kleur en structuur zijn Turks, Kaukasisch en Iraans Noten. Noten heeft een rechte, soms golvende draad en een fijne weefselstructuur.

Diktematen
Houtleeft levert Zuid- en Noord Amerikaans Noten onder andere in de volgende diktematen: 26 en 52 mm.
Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Lengtematen
Houtleeft levert Zuid- en Noord Amerikaans Noten onder andere in de volgende lengtematen: 1,85 / 2,15 / 2,45 / 2,75 / 3,05 / 3,35 / 3,65 / 4,00 / 4,3 / 4,6 / 4,9 m. Neem voor andere maatvoeringen contact op met de specialisten van Houtleeft.

Hoeveelheden
Houtleeft levert Noten in zowel grote als kleine hoeveelheden in bundels van 2, 4, 6 en 8 lagen. Noten is leverbaar in geschaafd fijnhout, ruw onbewerkt hout en houten producten. Bereken zelf uw hoeveelheden en lees hoe u eenvoudig de door u gewenste hoeveelheden kunt samenstellen. Link naar hoeveelheden pagina

Verwerking
Noten is met de hand en machinaal goed te bewerken en glad af te werken. Ook is het goed te draaien en uitstekend tot fineer te snijden.

Kwaliteiten
Houtleeft levert al haar houtsoorten in verschillende kwaliteiten. Hout is een natuurproduct en daarom nooit hetzelfde. Iedere boom is tenslotte uniek en dat maakt iedere houten plank anders. Hout kenmerkt zich door een diversiteit aan tekeningen en kleuren. Zo zijn er planken te koop welke helemaal ‘foutvrij' zijn, maar hebben wij ook planken met mooie tekeningen of kwasten voor een robuuster uiterlijk. Een speciale tekening of kleur in het hout maakt houtsoorten gewild terwijl andere houtsoorten juist populair zijn vanwege hun consistente en harmonieuze uiterlijk. Door een afwijkende groei van de nerf, of de groei van takken aan de stam, komen afwijkende tekeningen voor. Dit zorgt ervoor dat planken zogenaamde kwasten of een gekleurde kern hebben. Dit verschilt per houtsoort.
De kleur van een houtsoort kan, afhankelijk van de groei-omstandigheden, verschillen vertonen tussen verschillende bomen binnen dezelfde soort. Er zijn zelfs kleurverschillen mogelijk binnen een boom. Onder de invloed van de zon en zuurstof kunnen planken verkleuren. Daarnaast verkleuren de meeste houtsoorten bij het afwerken. Een afwerking met olie of lak maakt een houten plank dieper van kleur.

Bent u op zoek naar hout voor een bepaalde toepassing? Laat u dan goed informeren door onze medewerkers. De sterkte van het hout is in veel gevallen erg belangrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan hout voor trappen. Trappen moeten gemaakt worden van zeer sterke en taaie houtsoorten. Voor het gebruik van hout bij vloeren is het belangrijk dat hout niet teveel werkt onder de invloed van temperatuursverschillen.

Wilt u precies weten welke houtsoort in wat voor soort kwaliteit beschikbaar is, neem dan contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende kwaliteiten van onze houtsoorten. U bent ook welkom in onze showroom Loods 8 in Rucphen om de houtsoorten te bekijken en zelf te selecteren. Neem voor meer informatie over de verschillende kwaliteiten van Noten en andere houtsoorten en specialiteiten contact met ons op.

Producten
Panelen

Toepassingen
• Binnen- en buitenbetimmering
• Fineer, triplex en ander plaatmateriaal
• Geweerkolven
• Grepen
• Knoppen
Tafelbladen
Meubelen
Gereedschappen
Vloerdelen, parket
Beeldhouw-, draai- en snijwerk
Muziekinstrumenten
• Bogen
Trappen
• Deuren
Lijstwerk
• Speelgoed

Houthandel Houtleeft

Bosstraat 46C
4704 RL Roosendaal
T 0165-34 00 81
E info@houtleeft.nl